Biodanza ervaring van Cindy

AwakendBy op bezoek bij Biodanza in Rotterdam

AwakendBy op bezoek bij Biodanza in Rotterdam

DANS JE VRIJHEID
Cindy van den Heuvel danste voor het eerst met ons mee in juli 2013.
Ze schreef haar persoonlijke ervaring op een prachtige manier op.

We hebben ons genesteld op dekentjes, te midden van de fruitbomen in de boomgaard van cultureel centrum Orion in Rotterdam. Het is werkelijk een prachtige zomerse dag en ik ga mee doen aan de Biodanza avond van Brenda van Broekhoven en Nathalia Liem. Het is niet altijd zo dat de groep hier buiten bij elkaar komt, onder de fruitbomen, maar op een of andere manier vindt een ieder van zelf zijn weg. De geluiden van het samenzijn verraden ongetwijfeld de route, want het is hier gezellig en er hangt een ontspannen sfeer.

Hier onder de fruitbomen, op ons kleedje, begint de avond heel ongedwongen met een rondje ‘delen’, gewoon even vertellen wie je bent en als je iets zou wíllen delen met de anderen, dan kan dat hier…Voor de een is dat een verhaal, voor de ander een ervaring vanuit eerdere lessen en voor sommigen is dat niets, gewoon fijn even bij jezelf. En van daaruit verplaatsen we ons naar de ruimte om te dansen. Een geweldige ronde antroposofische zaal… Veel hout en er hangt een intieme, zachte sfeer… Vertrouwen, veiligheid en het ademt dansen uit, mijn voeten beginnen te kriebelen… danskriebels!

Biodanza start met het dansen in een cirkel, als een ceremonie, waarbij je de ander welkom heet, zonder woorden, die kun je thuis laten… Maak oogcontact met de mensen binnen de groep, met de mannen en vrouwen waarmee je vanavond mag dansen. En hoe mooi is het om te zien, dat wanneer we de eerste stappen naar rechts zetten ogen beginnen te stralen en ontspanning ontstaat in de gezichten…

We wandelen dansend door de zaal en begroeten elkaar, raken elkaar even aan met onze handen en weer is daar het oprechte oogcontact. En we dansen twee aan twee, met onze handen vast, en vinden gezamenlijk een ritme. Dans je met de één ingetogen? Met de ander dans je alle kanten op en je vindt als vanzelf je weg.

Het thema van vanavond is de zon, de vrijheid van de zon. Met onze voeten geaard halen we de vrijheid uit de lucht en nemen het in ons op.. We dansen de ‘dans van lucht’, waarbij we licht als de lucht door de zaal bewegen en ik ga er in op… De muziek beweegt zich door mij heen en moeiteloos vind ik mijn dans… Mijn eigen ‘dans van lucht’. En tijdens mijn dans vang ik zo nu en dan de zachte liefdevolle blik van Nathalia of Brenda en ik geniet… Ik geniet ook van hún vreugde, ik voel hoeveel Biodanza voor hun betekent en hoe mooi het is dat zij dit mogen uitdragen. ..en het zorgt er voor dat ik het ook volledig wil proeven!

De ‘dans van Shiva’, de God van verandering, waar we met één been op ons ego gaan staan, het ego dat ons niet wil laten veranderen. We beperken zijn vrijheid en dansen met de rest van ons lichaam de mogelijkheid om te veranderen naar binnen. Breng jezelf uit balans… Verleg je grens, ontdek… En ontdek dan vooral dat je flexibeler bent dan je altijd al dacht! Een geweldige oefening, een geweldige dans, waarbij ik onder de indruk ben van mijn innerlijke stabiliteit in een houding die me in eerste instantie lastig leek vol te houden. En is dat niet precies het leven? Wanneer je je ego en je angsten even parkeert er vervolgens achter komen dat je meer aan kunt dan je dacht? Dat je flexibeler bent dan je dacht? En dat de wereld niet vergaat, wanneer je buiten je grenzen beweegt? Dat ook buiten jouw comfortzone balans bestaat? De ‘dans van Shiva’ stretcht je grenzen!

En wanneer ik vervolgens mijn handen plaats tegen de handen van de ander en mijn ogen sluit, vinden we samen een meditatief ritme. Als vanzelf bewegen we mee op de muziek, zonder gedachten, zonder onzekerheden, afgestemd op elkaar en gelijkwaardig.  Overgave… aan de muziek, aan de ander, contact op een heel subtiele manier, het werkt diep door en ik voel me geborgen…

Ik voel me geborgen in de dans, in de groep, in het oogcontact, ik voel me vrij en ik voel me welkom. Ik geniet van de beweging, van het dansen en het samenzijn. Mijn oorspronkelijke, ware aard komt op borrelen, ik voel me vrij, het straalt met volle kracht naar buiten en het ontmoet de ander. Dit is, wat mij betreft, de kracht van Biodanza, niet enkel het genieten van de beweging, maar van daaruit ook dat liefdevolle contact met de ander, als vanzelf. Want wanneer ik dans merk ik dat ik na een aantal zelfstandige dansoefeningen een innerlijke behoefte voel ontstaan om contact te maken, samen te dansen… en dat is mooi!

We sluiten de avond ook weer af in een ceremoniële cirkel, dansend naar rechts, waar gelukkige en vrije blikken elkaar vangen. Biodanza is plezier maken, samen.. innerlijke kriebels voelen opborrelen, vanuit je buik, het zijn weg laten vinden en contact…oprecht contact.

De kracht van deze avond werkt op je in, ook in je dagelijkse bestaan en ik draag het met me mee. De dagen erna dans ik door, van binnen.. in gedachten en in bewegingen… En jij.. dans jij met me mee?


Cindy schrijft voor Awakened by… en is er ook de
oprichtster van.